Всяка година празнуват мъже с име: Сидер В български идва от гръцки и

...
Всяка година празнуват мъже с име: Сидер В български идва от гръцки и
Коментари Харесай

На 14 май вторник имен ден празнува желязно българско име

Всяка година празнуват мъже с име: Сидер 

В български идва от гръцки и значи желязо.

Св. Исидор е живял в V век († 435 г.). Той се родил в Египет от богати родители, получил положително обучение и на младини оставил света, като желаел уединение. Той бил постриган в монашество, след това се заселил в пустинно място покрай град Пилусия в Долни Египет. Тук той живеел в строго самоограничение, носел груба дреха и се хранел единствено с корени. Непрестанно се молел и се издигал с мисъл до Бога.

Слухът за неговия непоколебим и благоверен живот привлякъл към него други подвижници и той бил определен за свещеник на манастира. Грижейки се непрекъснато за душевната изгода на братята, той ги ръководел посредством мъдрите си директиви, учел ги посредством слово и образец на примирение, благост, безкористие, битка срещу пристрастеностите и светските намерения.

 

Не единствено към иноците и пустинножителите преподобни Исидор обръщал своите поуки. Неговите съчинения съдържат доста назидателни неща за индивидите от всяко звание. В писмата, от които до нас са стигнали повече от две хиляди, той се обръщал и към шефовете, и към епископите с мъдри съвети; той опровергава лъжеученията, излага догмите на вярата, изяснява свещеното писание, така че всеки може да почерпи от тях потребна поука.

Като изучавал надълбоко науките и словесността, Исидор разбирал, какъв брой несравнено по-високо от всичко стои християнската мъдрост. Той поучава да се учи с внимание словото Божие и скърби, че така доста люде се обръщат " не към оная книжовност, която прави индивида душевно чист и умен, а единствено към тая, която развлича слушателите; не към оная, която пробужда душата от успиване, а към тая, която ласкае слуха. "

Преподобни Исидор търпял гонения поради своите строги изобличения, само че той не преставал твърдо и непроменяемо да стои за истината и да защищава пред шефовете почтено гонените. Така той се явява корав бранител на св. Йоан Златоуст и строго упреква неговия зложелател - своя роднина Теофил, архиепископ Александрийски, за беззаконните му дейности срещу светителя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР